בית נבולסי 

בית נבולסי נבנה על ידי חאג' נימר נבולסי, בעל בתי חרושת לסבון משכם, עבור בנו ראדי. הבית תוכנן ע"י האדריכל חיים בן־עמר. חאג' נימר בנה שני בתי אחוזה, אחד במושב ינוב והשני בכפר יונה, בפארק גינות הדר. השמועה אומרת שבבית בכפר יונה גרה המאהבת של ראדי. 

באותם ימים שררו יחסי שכנות טובים בין משפחת נבולסי ותושבי כפר יונה. את הטיפול הרפואי למשפחה העניק ד"ר שמעון היימן, תושב כפר יונה, שלימים כיהן כראש המועצה המקומית. משפחת נבולסי עזבה בשנת 1947 וחזרה לשכם. ראדי נפטר בשנת 1950. בתקופת מלחמת השחרור, השתלטו על הבית כוחות עיראקים והמטירו מתוכו אש על כפר יונה.

בית נבולסי הוא מבנה לשימור.

 

האמפיתיאטרון

מלאכת בניית האמפיתאטרון החלה בתחילת שנות ה־50', באמצעות אבנים מתקופת הצלבנים שהובאו ממבצר קאקון שבעמק חפר, והסתיימה ב־1956.

המבנה, הממוקם ברח' המייסדים, שימש לאספות וכמרכז לאירועי תרבות לכלל תושבות ותושבי הכפר במשך שנים רבות, ובהמשך גם כבית קולנוע לימי הקיץ. במקום נבנה חדר הקרנה, והקולנוע קיבל את השם ׳קולנוע צליל׳. בימי רביעי ושבת הפך האמפי למרכז תרבות ופנאי שוקק חיים. הסרטים הפופולריים באותה תקופה היו סרטים הודיים וערביים.

סביב האמפי הייתה גדר, ולצידה עמדו שומרים כדי למנוע "התפלחויות", אך זה לא מנע מהנועזים לטפס על עצי הברוש הזקופים ולהיכנס להקרנה ללא תשלום. בהפסקת ההקרנה, לצורך החלפת גלגל הסרט, השתרך תוך דקות תור ארוך לדוכני המשקאות הקרים והשלגונים. המשקאות קוררו בחביות בעזרת בלוקים גדולים וצחורים של קרח שהובאו, איך לא, מבית החרושת לקרח הקרוב.

 

הקיר הגדול

בצדו הצפוני של כביש 57 ניצב קיר אבן גדול, שברבות השנים קיבל מילידות ומילידי כפר יונה את השם "הקיר הגדול". הוא שוכן בראש גבעה קטנה, שמאפשרת לצפות היטב על הסביבה כולה. רואים ממנו את נתניה במערב ואת קלנסואה במזרח. זו בדיוק הנקודה הממחישה את הביטוי "המותניים הצרים של ישראל". בעבר הרחוק ניצב במקום יישוב שומרוני בשם בורגתא. לאחר מכן, בימי הצלבנים, נותר במקום רק מגדל שמירה נורמני, שיושביו השגיחו על הדרך החשובה, אשר חצתה את שפלת החוף וחיברה בין הים להרים. במאה ה-12 ישבו בבורגתא אבירים טמפלרים. 100 שנה אחריהם נהפך המקום לנכס של המסדר ההוספיטלרי.

כל מה שנותר מן המבנה המפואר הוא קיר אחד, שעל אף שבמרוצת השנים התבלה ונשחק, הוא עדיין שורד.

ברבות השנים ניתנו לו שמות רבים: אלבורג' אלאחמר (המגדל האדום, כנראה בגלל אדמת החמרה), בורג' אלעטוט (המגדל הסדוק), ברקתא, חורבת בורגתא, ח'רבת אלבורג' (חורבת המגדל), טוריס רוביאה או טור רוז' (מגדל אדום). 

                                                                                                             

 

 

מגדל המים

בשנת 1935 נבנה מגדל המים הקטן בכפר יונה, הממוקם ברחוב המייסדים. בראש המגדל ניצב מכל מים ענק, המתנשא לגובה רב, ומטרתו היתה לייצב את הלחץ במערכת אספקת המים ולצבור מים לשימוש תושבי הכפר דאז.

זמינות המים מהמגדל לא הייתה תלויה באספקת חשמל. המגדל גם שימש נקודת תצפית חשובה בהגנה על היישוב במלחמת העצמאות.