ישוב מוזיקלי

תוכנית המודל המוזיקלי נועדה לפתח ולטפח את המודעות למוזיקה בקרב אוכלוסיית התלמידים, מתוך הכרה במשקלה הסגולי של המוזיקה בעיצוב החינוך וחיי התרבות ברשות.

משרד החינוך מעוניין לתקצב רשויות שבשטח שיפוטן יש בתי ספר (יסודיים וחטיבות ביניים), המקיימים תוכנית לחינוך מוזיקלי תוך מתן דגש על מקצוע הנגינה. על פי התוכנית לימוד מקצוע הנגינה יתבסס על כלי קשת וכלי נשיפה ויוביל להקמת תזמורות בית ספריות ומאוחר יותר תזמורת עירונית. על הרשות להוכיח יכולת ללמד מוסיקה מגיל רך עד סוף התיכון.

לצד כפר יונה מוכרים היום יישובים כמו כפר סבא, נתניה, קרית טבעון, המועצה האזורית חבל אשכול, טירת כרמל, עכו, עפולה, קרית ים נס ציונה ואילת, סה"כ 17 ישובים העומדים בקריטריונים המחמירים.
בישראל קיימים כיום 600 קונסרבטרויונים שונים, מתוכם רק 40 מוכרים על ידי משרד החינוך והתרבות. כאמור, רק ב-17 ישובים בארץ קיים מודל מוזיקלי חינוכי העומד בסטנדרטים הנוקשים.

במשרד החינוך אמרו השבוע, כי אכן בשלוש השנים האחרונות עשתה כפר יונה קפיצה אדירה לאחר שהשלימה את התנאי להכרה כמודל ליישוב מוזיקלי באמצעות הקמתה של מגמת מוזיקה מאובזרת בחטיבת הביניים ובתיכון "איש שלום", המנוהלת על ידי אלכס ורדי, וכן בהפעלת פרויקט "בית ספר מנגן" בכל בתי הספר הממלכתיים היסודיים ביישוב.

יש לציין, כי לפני שלוש שנים לא היה קיים כלל ביישוב תיכון. הקמתו והתוספת של "בית הספר המנגן" יחד, השלימה את היכולת של היישוב להעניק חינוך מוזיקלי מגיל גן ועד תיכון.
בנוסף, ביישוב מופעל כבר 12 שנה פרויקט "צליל וצבע" במסגרת גני הילדים ובכך השלימה כפר יונה רצף מוזיקלי יישובי.
ראש המועצה, אפי דרעי, " מדובר בהישג חשוב מבחינת היוקרה של היישוב: "זהו שילוב מנצח בין החינוך הפורמאלי, הבלתי פורמאלי, המרכז הקהילתי ביישוב והקונסרבטוריון. השאיפה שלנו היא לגדול ולמתג את היישוב כיישוב מוזיקלי".

בכפר יונה לומדים 700 תלמידים במסגרת "בית הספר המנגן" בכל מגוון הכלים - צ'לו וכינור בתחום כלי הקשת, וחצוצרה, טרומבון, חלילית, קלרניט, בריטון, סקסופון וקרן יער בכלי הנשיפה. כמו כן, לימודים של כלי הקשה מתקיימים אף הם בחלק מבתי הספר ביישוב, בעיקר תופים, ומקביל לומדים 300 תלמידים פרטניים בקונסרבטוריון.
הקונסרבטוריון בכפר יונה הוקם לפני 18 שנה, כאשר ביישוב היו כ-5,000 תושבים בלבד. הקונסרבטוריון, שבראשו עומד המנצח מארק וולוך, מוכר על ידי משרד החינוך והתרבות.

מדי שנה משקיעה המועצה המקומית מעל מיליון שקלים בנושא החינוך המוזיקלי והפכה אותו לפרויקט הדגל שלה. ההכרה אף מעניקה ליישוב תקציב של 150 אלף שקלים בשנה למימון פרויקטים. בנוסף, מוענקים על ידי הקונסרבטוריון והמועצה המקומית מלגות לתלמידים מצטיינים.

כזכור, במסגרת החינוך המוזיקלי אותר יוני סניק, שזכה ממועצת כפר יונה למלגת לימודים עד גיל 18. סניק מוגדר כגאון, ובגיל עשר כבר עומדים מאחוריו שני קונצרטים גדולים עם התזמורת הסימפונית אשדוד בהשתתפות 400 איש.