טבע בכפר יונה
מה זה טבע עירוני?
טבע עירוני מתאר את המגוון הביולוגי הקיים בסביבות עירוניות כמו פארקים, גינות ציבוריות, חורשות ועוד. מדובר באתרים המכילים מיני צמחים ובעלי חיים שמצליחים להסתגל ולהתפתח בתוך העיר ולצד הפיתוח האנושי. לצד. הטבע העירוני חשוב לא רק בזכות הערכים האקולוגיים שהוא מספק, אלא גם משום שהוא תורם לאיכות החיים של תושבי העיר, לבריאות הציבור, ומשפיע באופן חיובי על שיפור איכות הסביבה העירונית.
בערים בהן יש שטחים פתוחים רחבים, חלק מהטבע העירוני כולל גם את המרחבים המקיפים את העיר, ובדגש על אתרים נקודתיים עם גיוון צמחיה ופעילות מועצמת של בעלי חיים אשר מתקרבים לתחומי העיר עם קידום הפיתוח העירוני. שטחים אלו, המשולבים במרקם העירוני, מספקים קשר ישיר עם הטבע ומאפשרים לתושבים גישה למרחבים ירוקים בתוך התחום הבנוי. הטבע העירוני מבטא את האיזון בין פיתוח עירוני לבין שמירה על המגוון הביולוגי. הוא כולל את כל הצומח והחי שנמצא בסביבה העירונית, תוך דגש על יצירת מרחבים ירוקים המשלבים את הטבע במרקם העירוני. עיר המצליחה לשלב את הטבע בצורה נכונה לא רק מספקת לתושביה מרחבים לנופש, אלא גם מקנה להם חיבור עמוק לטבע, דבר שיכול להפחית לחצים ולהגביר את המודעות לאיכות הסביבה.
סקר טבע עירוני בכפר יונה
סקר הטבע העירוני בכפר יונה נערך במטרה לאפיין את המגוון הביולוגי בעיר, להבין את הערכים האקולוגיים של האתרים השונים, ולזהות את האתגרים וההזדמנויות לשימור הטבע העירוני. תהליך העבודה כלל שילוב של מחקר שטח מעמיק עם כלים טכנולוגיים מתקדמים:
- זיהוי מתחמי הסקר: תחילה הוגדרו כלל השטחים הפתוחים המשמעותיים לסקירה ברחבי העיר הבנויה ובסביבתה. לאחר מכן זוהו בתי הגידול ויחידות הצומח המרכיבות את מתחמי הסקר.
- תיעוד צמחים ובעלי חיים: הסוקרים ערכו תצפיות במרחבים עירוניים וחקלאיים שהוגדרו מראש. כל מתחם שנסקר מכיל תיעוד של מיני צמחים ובעלי חיים המופיעים בו. נרשמו גם מיני צמחים פולשים, שמהווים איום על המגוון הביולוגי בעיר.
- שימוש בטכנולוגיה: הסקר השתמש בכלי GIS (מערכת מידע גיאוגרפי) לצורך הנגשת הנתונים שנאספו בשכבות שונות של מפות. באמצעות המערכת, ניתן היה למפות בצורה מדויקת את כל המידע לפי המיקום בו נאסף, ולזהות את האתרים המשמעותיים שיכולים להוות אבן שואבת לשימור.
- עיבוד וניתוח נתונים: המידע שנאסף במשך הסיורים והמיפויים שנערכו לפיו נותחו על ידי מומחים בתחום הסביבה והאקולוגיה. ניתוח הנתונים כלל המלצות על הפוטנציאל של שימור ערכי טבע שונים, יצירת אתרי טבע מוגדרים וכן זיהוי תופעות כגון השתמרות מרחבי אלוני תבור ותיקים והתרבות של מיני צמחים פולשים.
- המלצות לשימור ופיתוח: בהתאם למידע שנאסף ונותח ניתנו המלצות כלליות לדרכי ניהול משאב הטבע העירוני, שימור בתי גידול, פיתוח אתרי טבע עירוניים וכו', וכן המלצות ספציפיות להתנהלות בתחומי השימור הבוטני והזואולוגי.
באמצעות כלים ושיטות אלה, הסקר מספק תמונה מקיפה על מצב הטבע העירוני בכפר יונה ומסייע בתכנון מדיניות עתידית לשימור המגוון הביולוגי בסביבה העירונית.
סקר נלווה לסקר הטבע העירוני הינו מיפוי מפגעים בתחומי העיר. מיפוי המפגעים יוצר סיווג ראשוני דוגמת סיווגים ל-אשפה, גרוטאות וכו' ומציין את מיקומם. המיפוי מציג בנוסף גם את כלל הצמחייה הפולשת על סוגיה ואת מיקומה בעיר. סקר זה נערך באותה שיטה כמו הסקר הראשי ומטרתו לסייע לשמירה על מערך הטבע העירוני בעיר ולמנוע ממפגעים להרוס בתי גידול איכותיים. המלצות הסקר משולבות גם הן בסקר הראשי.
מרבית השטחים הפתוחים בעיר הם שטחים חקלאיים אינטנסיביים, אך ישנם גם שטחים שבהם השתמרו חורשות אלוני תבור מרשימות, כולל חורשות עתיקות בגילן. בנוסף, ישנם אתרים שבהם התפתחו חורשות אלונים צעירות בפרדסים נטושים. כפר יונה מציגה שילוב מעניין בין אתרים נרחבים במרחב החקלאי, ובין אתרים קטנים וקומפקטיים במרחב העירוני, כגון גנים ציבוריים, שמחזיקים ערכים אקולוגיים חשובים. העיר ממוקמת בגבעות החמרה של השרון, אזור שבו הקרקעות הקלות של מישור החוף מכילות מערכת אקולוגית ייחודית שנמצאת בסכנת הכחדה. לשטחים החקלאיים הנטושים ברחבי בעיר יש פוטנציאל גבוה לשימור ושיקום ערכים טבעיים מקומיים. עם זאת, ישנה דאגה מחדירת מינים פולשים בשטחים שנעזבו, דבר שמחייב פעולות יזומות כדי להבטיח את השימור האקולוגי של האזור. בסקר תועדו 328 מיני צמחי בר, בהם שבעה מינים שנמצאים בסכנת הכחדה או קרובים לכך בישראל. נרשמו גם 59 מינים פולשים. בנוסף, תועדו 235 מיני בעלי חיים, מהם 169 מיני עופות, 41 מיני פרפרים, 13 מיני יונקים, 9 מיני זוחלים ו-3 מיני דו-חיים. למעט השטחים שנבדקו במחנה מוטה גור, רק 3% מן השטחים הפתוחים שנבדקו בכפר יונה מייצגים מערכות צומח טבעיות, כאשר רובן כוללות צומח חמרה עשבוני וחורשות אלוני תבור המתחדשות בפרדסים נטושים. מצב זה מצביע על הצורך הדחוף לשמר את השטחים הטבעיים ולהתמקד בשחזור בתי גידול טבעיים על מנת לשמור על המגוון הביולוגי בעיר.ממצאי הסקר
שטחים חקלאיים וחורשות אלוני תבור
שילוב בין אתרים חקלאיים וערים
הקרקעות והפוטנציאל לשימור ושיקום
מגוון מיני צמחים ובעלי חיים
מצב הצומח הטבעי
מפות אתרים
המפה שהוכנה במסגרת הסקר ממפה את אתרי הטבע העירוני בכפר יונה, ומצביעה על אזורים בעלי ערך אקולוגי גבוה. המפה כוללת את הפריטים הבאים:
- אתרי טבע במתחמים בנויים: אלו אתרים משמעותיים במרקם הבנוי של העיר- חורשות עירוניות, גינות ציבוריות, שטחים פתוחים.
- אתרים שהינם כלל מרחב הבדיקה: אלו אזורים בשטח גדול מאוד במרחב השטחים הפתוחים הסובב את העיר שהוגדרו לשם הבדיקה הראשונית.
- אתרי טבע בשטחים הפתוחים: אלו אתרים נקודתיים שזוהו מתוך מרחב השטחים הפתוחים שיש להגדירם בתכנון עתידי ולשמרם.
המפה מהווה כלי עבודה מרכזי בתכנון העתידי של העיר ומסייעת במעקב אחר מצב הטבע העירוני לאורך זמן.
לכל אתר קיים כרטיס ובו מידע ייחודי המתאר את מיקום וסביבת האתר, מידע סטטוטורי, פירוט ממצאים מרכזיים ורשימות צמחיה ובעלי חיים. הכרטיס הינו מידע ראשוני לאפיון אתר הטבע ובסיס לבחינה אקולוגית וקידום כאתר פעילות עירוני לטובת שימור הטבע.
סיפורים מיוחדים מהסקר
במהלך הסקר נרשמו מספר סיפורים מרתקים שהעידו על חיבור אנושי-טבעי יוצא דופן:
בריכת חורף ללא שם – סיפור של התחדשות הטבע
במערב כפר יונה, בסמוך לצומת גולני וגבעתי, התגלתה בריכת חורף שנוצרה בעקבות עבודות עפר שנעשו בשטח בעבר. הבריכה, מהווה מקום מחייה חשוב לדו-חיים ולחסרי חוליות במהלך החורף. הגשמים ששוטפים את הבריכה מעניקים לה חיים חדשים בכל עונה, והסקר גילה כי הבריכה שומרת על מים עד סוף חודש מרץ ומספקת בית גידול עשיר ומלא בצמחייה ובעלי חיים. הבריכה ממחישה כיצד הטבע יכול להתחדש גם בסביבות עירוניות ולהציע מקום מחייה חשוב בסביבה חקלאית.
פרפרים נדירים וייחודיים בכפר יונה
במהלך הסקר תועדו פרפרים נדירים ומיוחדים שהפכו את שטחי הטבע בעיר לכאלה בעלי ערך אקולוגי גבוה. בין הפרפרים שנמצאו היו צבעון שקוף, כיתמית ירושלים, חומית היבלית, סטירית פקוחה ועוד. פרפרים אלו אינם נדירים בישראל, אך תפוצתם מצומצמת מאוד באזור השרון ומישור החוף, והם מצריכים שטחים פתוחים עשירים במגוון צומח טבעי כדי לשרוד ולהתרבות. תיעוד מיני הפרפרים הללו בכפר יונה מצביע על הערך הגבוה של השטחים הטבעיים בעיר, ומדגיש את הצורך בשימורם ובשמירה על מגוון המינים המיוחד שמצוי בהם.
אנדרטה לשוטר מרדכי שווארץ – סיפור של זיכרון וערכים
בין עצי האקליפטוס בגבול אתר הטבע מס' 21 נמצאת אנדרטה לשוטר מרדכי שווארץ. מרדכי שווארץ (שוורץ) היה חבר ה"הגנה" ששירת במשטרת המנדט הבריטי. הוא הוצא להורג בידי הבריטים לאחר שהרג שוטר ערבי ששירת איתו באבטחת בית הנציב העליון בעתלית. בעוד שה"הגנה" התנערה ממנו, הוא "אומץ" ע"י האצ"ל. האנדרטה, שנבנתה בסתר, מספרת לא רק על מאבקי העבר, אלא גם על הדרך שבה זיכרון פרטי יכול להתגלות ולזכות להכרה, אפילו שנים רבות לאחר מכן.
מסמכי הסקר
- דוח סקר טבע עירוני >>
- מיפוי מפגעים >>
- כרטסות הסקר >>
- מצגת החברה להגנת הטבע >>
- מערכת מידע גאוגרפית (GIS) >>
- מפה דינאמית >>
צילומים: יחידת טבע עירוני, החברה להגנת הטבע