מדריך לפתיחת עסק חדש
חוק רישוי עסקים התשכ"ח- 1968 נועד בעיקרו ובהגדרתו לשמור על איכות נאותה של הסביבה ומניעת מפגעים ומטרדים; מניעת סכנות לשלום הציבור; בטיחות של הנמצאים במקום העסק או בסביבתו; מניעת סכנות של מחלות בעלי חיים ומניעת זיהום מקורות מים בחומרי הדברה, בדשנים או בתרופות; בריאות הציבור, לרבות תנאי תברואה נאותים; קיום הדינים הנוגעים לתכנון ולבניה ולשירותי כבאות ועוד.
מהו רישיון לניהול עסק?
- חוק רישוי עסקים מחייב כל עסק המוגדר בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי) התשנ"ה- 1995 בקבלת רישיון על ידי הרשות המקומית.
- הרישיון לניהול העסק הוא אישור אישי הניתן על ידי רשות הרישוי לבעל העסק המנהל בפועל או אחראי לניהולו בהתאם לחוק ולתקנות.
- רישיון העסק מבטיח כי ננקטו כל האמצעים והסידורים המתאימים להפעלתו התקינה של העסק על פי מטרות החוק ולטובת הציבור.
- אין לנהל עסק טעון רישוי ללא רישיון עסק מטעם הרשות המקומית.
- ניהול עסק ללא רישיון מהווה עבירה פלילית על פי החוק והעוסק בכך צפוי לצו סגירה, קנסות גבוהים ומאסר.
- החוק מחייב את בעל העסק להציג את הרישיון במקום בולט בעסק.
אילו עסקים חייבים ברישיון עסק?
- כל אדם, תאגיד, עמותה, מלכ"ר, רשות או גוף כלשהו המנהל עסק אשר מוגדר בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי) התשנ"ה – 1995 (לרבות בתיקונים).
- ניתן לברר במחלקת רישוי עסקים, עוד לפני ההתקשרות להקמת העסק, האם העסק טעון רישוי, מהם התנאים לקבלת הרישיון ומה הן ההנחיות לאופן הגשת הבקשה.
חלוקת הצו לקבוצות הרישוי
לכל קבוצה ישנה רשימת פריטים שנקבעו כטעוני רישוי וליד כל עסק מסומן איזה גורמים נדרשים לאשר את העסק לפני מתן הרישיון.
בכדי לדעת האם העסק שלכם נדרש ברישיון , תוכלו לבדוק לאילו קבוצת עסקים אתם משתייכים. בדקו האם העסק שלכם חייב ברישיון לפי מהות העסק ומי הם נותני האישור הנדרשים לבקשתכם להוצאת רישיון עסק, ע"י לחיצה על הקישור הבא – צו רישוי עסקים >>
האם יש עסקים הפטורים מחובת רישוי עסק?
כן. רק עסקים המוגדרים בצו חייבים ברישוי ולכן כל האחרים פטורים. לדוגמא: משרדים שונים של בעלי מקצועות חופשיים כמו עורכי דין, רואי חשבון ועוד. כמו כן, פטורים מרפאות לסוגיהם השונים, סטודיו להתעמלות, פעוטונים, גני ילדים פרטיים, מכירת הלבשה והנעלה, כלי בית, מכשירי כתיבה וספרים, ועוד.
הכירו את ביזי, ביזנס-בוט קטן שמתמחה ברישוי וממתין לכל שאלה שלכם/ן >>
הליך הוצאת רישיון עסק
-
שלבי ביצוע הפעולות על ידי רשות הרישוי
- בדיקת הבקשה בצירוף כל המסמכים הנדרשים. בקשה אשר לא צורפו לה כלל המסמכים, לא תקלט במערכת, ותוחזר למגיש עד השלמת המסמכים הנדרשים.
- בדיקת תוכנית עסק בהתאם לאמור בתקנות רישוי עסקים (הוראות כלליות), תשס"א = 2000.
- התאמה ואישור פריטי רישוי בהתאם לצו ובהתאם למהות העסק.
- קליטת הבקשה והפנייתה לנותני האישור הרלוונטיים כגון: הנדסה, כבאות, בריאות, משטרה , המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ועוד.
-
בדיקת נותני האישור
- נותני האישור המוגדרים בחוק רישוי עסקים רשאים לאשר את הבקשה, לאשר בתנאים, לדחות ולסרב לבקשה בהתאם לזמנים האמורים בחוק.
- בקשה אשר נדחתה או סורבה, תימסר הודעה מנומקת בכתב למגיש הבקשה/ בעל העסק.
- אישור נותני האישור מותנה על פי רוב במילוי דרישות ממצאי ביקורת בעסק. רישיון העסק יונפק לאחר שיינתנו אישורים מכלל נותני האישור.
-
סוגי רישיונות עסק
- רישיון תקופתי - רישיון הניתן לתקופה מוגדרת של שנה אחת/שלוש שנים/חמש שנים ויותר.
- היתר זמני - היתר שניתן לעסק עד שנתיים (לכל היותר) במצטבר.
- רישיון זמני - הרשות המקומית רשאית לקבוע סיום תקופת הרישיון במועד מוקדם מזה הקבוע ברישיון תקופתי ובלבד שתקופת הרישיון לא תפחת משנה אחת. למשל, במקרים שלנכס ניתן היתר בניה לשימוש חורג לתקופה קצובה.
מסלולי רישוי מקוצרים להוצאת רישיון עסק
- ר.1 מסלול רישוי תצהיר – קבלת רישיון עסק עד 21 ימים.
- ד.2 מסלול רישוי מזורז א' – קבלת היתר מזורז א' ל- 180 ימים בתוך 21 ימים.
- ד.3 מסלול רישוי מזורז ב' – קבלת היתר מזורז ב' ל- 180 ימים בתוך 49 ימים.
היתר מזורז הוא היתר הניתן על ידי רשות הרישוי לעסקים בהליך מקוצר, לפני מתן הרישיון הרגיל. במסלול המקוצר יוכלו בעלי עסקים לפתוח את העסק גם ללא ביקורת מוקדמת בעסק או לעבור ביקורת במועד מאוחר יותר, כשהעסק כבר פתוח, ובתנאי שיעמדו בדרישות מסלול ההיתר המזורז.
בעלי עסקים שיעמדו בתנאי הסף של המסלולים המקוצרים, יהיו חייבים לקבל היתר דווקא במסלול זה, ולאחר שיגישו תצהירים, מסמכים וחוות דעת נדרשות, יוכלו לקבל היתר מזורז או רישיון בתוך זמן קצר ולהפעיל את העסקים כחוק. בעלי עסקים שאינם עומדים בתנאי הסף להגשת בקשה להיתר מזורז, כגון עסקים שכבר פועלים, או בעלי עסקים שהורשעו בשלוש השנים שקדמו לרישיון בעבירה לפי חוק רישוי עסקים, לא יוכלו להגיש בקשה במסלולים, והם יופנו להליך הרישוי הרגיל.
דף מידע בדבר הגשת בקשה לקבלת רישיון עסק >>
עסקי מזון המשתייכים לקבוצה 4 בצו רישוי עסקים
איגוד רישוי עסקים הארצי השיק לומדה לבעלי עסקים - בתי אוכל, מסעדות, בתי קפה, ומזנונים.
הלומדה מספקת מידע בסיסי וכללי בנושא קבלת הרישיון לניהול העסק ונותנת מענה לשאלות נפוצות המתעוררות בקרב המעוניינים לפתוח בית אוכל. הלומדה תסייע לכם בהבנת דרישות התברואה והתשתית הנדרשת לניהול נכון של העסק ולשמירה על בריאות הציבור.